16 Februari 2010

JUTAWAN DI MALAYSIA

KUALA LUMPUR 16 Feb. - Tan Sri Robert Kuok dari Kumpulan Kuok yang melepaskan mahkotanya "Raja Gula" tahun lepas, mendahului senarai 40 orang terkaya di Malaysia.

Kekayaan beliau ialah sebanyak RM42.76 bilion, meningkat RM16.1 bilion daripada RM26.6 bilion setahun lalu .

Hartawan telekomunikasi Ananda Krishnan berada pada kedudukan kedua dengan kekayaan RM27 bilion.

Tan Sri Lee Shin Chen dari IOI Corporation Bhd menduduki tempat ketiga dengan kekayaan RM11.92 bilion diikuti ahli perbankan terkemuka Tan Sri Teh Hong Piow dengan kekayaannya berjumlah RM10.86bilion.

Tan Sri Lim Kok Thay dari Kumpulan Genting dengan kekayaan bernilai RM10.38 bilion, melonjak kepada kedudukan kelima. Ini kerana beliau mewarisi sejumlah besar kekayaan daripada mendiang bapanya Tan Sri Lim Goh Tong.

Tan Sri Quek Leng Chan dari Kumpulan Hong Leong menduduki tempat keenam dengan RM7.09 bilion manakala Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dari Yayasan Albukhary dengan kekayaan bernilai RM6.01 bilion, menduduki tempat ketujuh.

Jutawan lain yang tersenarai dalam 10 teratas adalah balu Lim Goh Tong, Puan Sri Lee Kim Hua, Tan Sri Tiong Hiew King dari Rimbunan Hijau Group dan Tan Sri Vincent Tan dari Berjaya Group.

Lima muka baru dalam senarai itu ialah Lee Swee Eng dari KNM Group, Datuk Shahril Shamsuddin dan Shahriman Shamsuddin dari Sapura, Datuk Seri Nazir Razak dari CIMB Group dan Ong Leong Huat dari OSK Holdings, yang muncul semula dalam senarai itu selepas tiada dalam tempoh setahun. - Bernama

2 ulasan:

Cikgu Norhaliza™ berkata...

Salam Cikgu Ibrahim,

Saya rasanya hingga ke akhir hayat pun tak mungkin akan tersenarai sebagai jutawan Malaysia, cita-cita saya moga saya dapat jadi jutawan akhirat. Mudah-mudahan kita semua tergolong menjadi jutawanNya . Amin

Cikgu Ibrahim berkata...

Cikgu Norhaliza yang budiman terima kasih atas ingatan saudari,

Memang benar jika bukan dari rezeki Allah kita tidak mungkin menjadi jutawan di Malaysia. Tetapi jika kita mampu menjadi "jutawan Akhirat", itu amat membahagiakan. Namun seperti baris lagu "... aku layak untuk SyurgaMu, namun aku tidak sanggup menanggung siksa nerakaMu, oleh itu kurniakanlah, bagiku taubatlah dosa-dosaku..."